Könyvelés XVII. ker. Kozma Mariann EV

2010 évközi adótörvény változások

2010 évközi adótörvény változásokról röviden

Az Országgyűlés 2010. július 22-én fogadta el azt a törvényjavaslatot, amellyel 2010. július 1-jével új adózási konstrukciókat léptetett hatályba, illetve 2011. január 1-jével egyes közterheket megszüntetett.

A jogszabály leglényegesebb elemei röviden:

1)    Adórendszeren kívüli kereset

2010. augusztus 15. napjától adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül a természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony.

A foglalkoztatónak bejelentési kötelezettsége van a munkavégzés megkezdése előtt és háztartási alkalmazottanként csupán havi 1.000-Ft összegű regisztrációs díjat kell megfizetnie a bejelentést követő hó 12. napjáig. Az alkalmazottnak kifizetett bevétel után adó és járulékfizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Amennyiben a foglalkoztató elmulasztja a bejelentést és/vagy a regisztrációs díj fizetését, akkor az őt és a foglalkoztatott magánszemélyt terhelő adót és járulékokat is viselnie kell, valamint 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal is súlyható.

Fontos tudni, hogy a regisztrációs díj megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot nem keletkeztet és a háztartási alkalmazott nem minősül biztosítottnak.

2)Különadó

Közpénzből gazdálkodó szervezet esetén a dolgozó munkaviszonyának megszűnésével összefüggésben juttatott, 2 millió Ft-ot meghaladó összeg kifizetése után 98 % különadót kell fizetni,továbbá a munkáltatót 27 % mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség is terheli. Ezt a rendelkezést visszamenőlegesen, a 2010. január 1-től megszerzett jövedelmekre is alkalmazni kell.

3)A társasági adó 500 millió forint adóalapig 10 %

2010. évben az év eredményét két részre kell megosztani: az év első felében még a 19 %-os adókulcsot, július 1-jétől pedig – 250 millió forintos adóalapig – a 10 %-os adókulcsot kell alkalmazni. Az alacsonyabb adókulcs alkalmazásának – szemben a korábbi szabályozással – nincsenek feltételei.
Az a vállalkozás, amely számára a korábbi szabályok előnyösebbek voltak, 2010. évben még azok alkalmazásával állapíthatja meg az adóját.

4) SZJA

a) Egyéni vállalkozó 10%-os adókulcsa

2010. évben az év eredményét két részre kell megosztani: az év első felében még a 19 %-os adókulcsot, július 1-jétől pedig (250 millió forintos adóalapig) a 10 %-os adókulcsot kell alkalmazni. Az alacsonyabb adókulcs alkalmazásának (szemben a korábbi szabályozással) nincsenek feltételei.
Az a vállalkozás, amely számára előnyösebbek voltak a korábbi szabályok, 2010. évben még azok alkalmazásával állapíthatja meg az adóját.

b) Ingatlan bérbeadása

A magánszemélynek, az ingatlan bérbeadási tevékenység gyakorlásáhoznem kell adószámot kérnie. Amennyiben a bérbeadás tekintetében az önálló tevékenységből származó jövedelem adózásának szabályait választja, az ingatlanra vonatkozóan (hasonlóan az egyéni vállalkozókhoz) értékcsökkenési leírást számolhat el.

2011-től lenne a 16%-os egykulcsos szja!

5) Öröklés és ajándékozás

Illetékmentessé vált az ajándékozás, öröklés az egyenes ági rokonok között.

6) Megszűnt közterhek

Az év második felétől teljesen megszűnt a légi és vízi járműveket és a nagy teljesítményű személygépkocsikat terhelő vagyonadó (melynek második részletét már nem kell megfizetni).

2010. július 1-jétől az alábbi adók megszűnnek:

Frissítve: 2011. február 20.